Häradsbygdens Timmerstugor © 2008 • info@haradsbygdenstimmerstugor.se

Häradsbygdens
Timmerstugor
Äkta hantverk från Leksand

 

Hantverket

Grundtanken i företaget är att vi satsar på kvalité och gediget hantverk. Detta genomsyrar hela hantverksprocessen, från virke till färdig stomme. Materialet väljs noggrant ut från skogarna runt Siljansbygden, för att sedan sågas upp och torkas till en fuktkvot på 18-20%. Timret blockas till mellan 5 och 8 tums timmertjocklek.

De hantverksmetoder vi använder är gamla och välbeprövade. Stockarna staplas top-rot och inpassas därefter mycket noggrant till varandra och knutas i hörnen. Mellan knutarna förstärks väggen ytterligare med 40 mm dymlingar (kraftiga pluggar), som håller ihop stockarna. Den vanligaste knuten vi arbetar med är Siljansknuten, med sina sneda halsningar. En tät och gedigen knut.

Vid dörr- och fönsteröppningar sätts så kallade gåter in, som tillåter en sjunkmån hos stommen. Det är dessa man sedan fäster dörr- och fönsterkarmar i.

Om så önskas kan utsidan på stocken handbilas för att få ett gammalt hantverksmässigt utseende. Ska insidan vara synlig släthyvlas den.

Stommen tillverkas hemma på tillverkningsplatsen. När den är färdigtimrad märks den upp och monteras ner. Den är nu klar att köras med lastbil till köparen.

Monteringen sker oftast från kranbil och mellan stockarna läggs då lindrev som isolering.

Ni har nu en äkta timmerhusstomme av bästa kvalité, som håller i generationer. 


Bilder från tillverkningen
och på färdiga stugor